dijous, 14 de març del 2019

Es Fangar

24-03-2019 ES FANGAR

Perfil de l’excursió
Guies:  Carlos García i Marga Ordinas
Distancia aproximada: uns 18 Km.
Temps estimat:  5/6 hores
Dificultat: 2/5 fàcil
Itinerari: Son Macià - Es Fangar - Son Macià

Aquesta fàcil i còmoda excursió transcorre per les senderes des Fangar, finca manacorina situada  al sud-est de Son Macià, confrontant amb el municipi de Felanitx. És la de major superfície de Manacor(1.777 quarterades)  i una de les més extenses de Mallorca. Es Fangar ja està documentada  com a possessió l’any 1323 a nom de Nicolau Truiols.
Té una densa xarxa de camins la travessa. Aquests camins s'han emprat per connectar la contrada de Son Macià amb la zona de Felanitx, Portocolom, es Domingos i cala Murada. Podem citar per exemple el camí d'Almallia, el de Son Cortinel·lo, el de Marina, el camí de sa Plana, el camí des torrent de ses Piques...
Va ser comprada per una societat alemanya, la qual està portant a terme labors de recuperació del sòl agrícola, molt d'ell convertit per la deixadesa d'anys enrere en matolls i bosc baix. Actualment es sembra vinya i oliveres. Una gran part de la finca està catalogada com  ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès).
L'actual propietari, com l'anterior, barrà el pas lliure dels camins, degut a aquest fet s'inicià una sèrie d'actuacions de la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts per a recuperar el dret de pas.
L’excursió la començarem i acabarem a Son Macià
Son Macià és un petit poble del llevant mallorquí. Forma part del municipi de Manacor i té poc més de vuit-cents habitants. Es va originar a partir de l'agrupació de població rural disseminada entorn d'una parròquia, una escola i un conjunt de cases, conegudes com ses Cases Grans o ses Cases Velles de Son Macià.

 Cases des Fangar

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada