diumenge, 23 de desembre del 2018

De Pina a Randa

                                                    30-12-2018 DE PINA A RANDA


FITXA TÈCNICA
Distància aproximada: 11,5 km
Pujada acumulada: 150 metres
Temps sense comptar aturades: 4,5 h
Dificultat: 1 de 5


Itinerari: Pina, camí Vell de Pina, camí de sa Caiassa, carretera Vella de Manacor, camí de Darrera ses Vinyes, camí de Binicomprat, ermita de Castellitx de la Pau, camí de Castellitx, Randa.


L’excursió comença a Pina (155 m d’altitud), un nucli d’uns 700 habitants que pertany al municipi d’Algaida. Els seus monuments més importants són l’església parroquial de Sant Cosme i Sant Damià, les cases de Son Ribes de Pina, la creu de terme i, sobretot, la font de Pina, d’origen musulmà. Aquest monument ens serà explicat per Bernat Servera, investigador local i mestre jubilat.
Durant el recorregut pels camins Vell de Pina i de sa Caiassa, podrem observar de prop dues possessions interessants: Son Moll Vell i Son Maig, respectivament.
A la carretera Vella de Manacor resten encara tres antics hostals, alguns convertits en restaurants com l’hostal d’en Mateu i l’hostal d’en Tugores, i un en estat d’abandó: l’hostal d’en Carut. A la
mateixa carretera Vella trobarem la creu dels Traginers, del segle XVI, la creu més antiga del terme d’Algaida.
Abans d’arribar a Castellitx, on està previst que dinem, passarem per Binicomprat, una antiga possessió actualment convertida en agroturisme, amb vinyes i un alzinar molt interessant.
L’ermita de Castellitx és una de les esglésies de repoblació construïdes a Mallorca poc temps després de la conquesta, en concret l’any 1249. Va ser l’església titular del terme (conegut
anteriorment amb el nom de Castellitx) fins a l’any 1410, en què la titularitat va passar a l’església parroquial actual d’Algaida. L’edifici actual de l’ermita és del segles XIV i XVII. Abans conservava tres elements artístics importants: una pila baptismal, que va ser robada a finals del segle XX; un retaule gòtic del segle XV dedicat a Sant Pere i Sant Pau i la imatge de la Mare de Déu de la Pau, també del segle XV. El retaule i la talla de la Mare de Déu actualment es troben a l’església d’Algaida per raons de seguretat.
Finalment arribarem a Randa, un altre nucli de població (poc més de 100 habitants) també del terme d’Algaida, situat a quasi 300 metres d’altitud, el punt més alt de l’excursió. Està situat al peu de la muntanya de Randa (543 m d’altitud, el cim més alt del Pla de Mallorca) on hi ha el santuari de Cura, i del puig de Son Reus (puig de la Comuna o simplement el Puig per als randins, 492 m
d’altitud). Els monuments més emblemàtics de Randa són: l’església parroquial (del segle XVIII), la creu del Coremer (del XIX) i la font de Randa, d’origen aràbic. A Randa les explicacions aniran a càrrec de Joan Capellà, un randí erudit que coneix la zona pam a pam.
Durant tot el camí gaudirem també de les explicacions de Miquel Sastre Fiolet, investigador local algaidí.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada