divendres, 3 de desembre del 2021

Puig de Bonany

12-12-2021 PUIG DE BONANY

EXCURSIÓ FAMILIAR

Perfil de l’excursió

Distancia aproximada: 10km.

Temps estimat:  unes 3 hores de caminar

Temps total: 4 /4h i mitja

Dificultat:  2/5 Apta per a tothom

Circular:  Si

Itinerari: Vilafranca de Bonany-  camí vell de Petra – Puig de Bonany- Vilafranca de Bonany

Excursió familiar pensada per a poder venir tothom,  pares i fillets, padrins i néts, tiets i nebots....

IMPORTANT  En ésser allà a dalt hi haurà un refrigeri , serà un berenar-dinar per brufar tots junts les festes de Nadal.

 Avui vos proposam un agradable itinerari fins al cim del Puig de Bonany des de  Vilafranca de Bonany , una ruta fàcil, amb agradables vistes i apta per a totes les edats.

Caminarem per camins d’ horts i camps de secà.  La pujada cap a la muntanya ens oferirà un paisatge humanitzat de qualitat, amb parets de maçoneria, aljubs i cisternes.

Començarem l’excursió a Vilafranca i ens dirigirem cap a Petra,  per pujar al puig agafarem el camí  vell de Petra.

Anirem  fins a la Fonteta de la Mare de Déu. El 1915, els ermitans de Bonany van instal·lar una imatge de gres de la Verge. L'aigua neix dins una cova.

Pujarem fins  al cim de la muntanya (punt anomenat el Mirador). El cim (318m) està coronat per un clàssic vèrtex geodèsic.I després anirem a l’ermita de Bonany.

L'Ermita de Bonany es troba al Puig de Bonany situat entre els termes municipals de Petra, Vilafranca i Sant Joan. Segons conta  la tradició el nom de Bonany és perquè l'any 1609 va tenir lloc una gran sequera i els habitants de Petra van pujar a la muntanya per demanar a la Mare de Déu que plogués. Com que realment va ploure, els habitants de Petra ho van atribuir a la intervenció de la Mare de Déu que havia  escoltat les seves oracions i en agraïment van construir un santuari que van anomenar «Bon Any» per l'excel·lent collita que van tenir aquell any.

El santuari és d'estil historicista, construït entre el 1920 i el 1925 sobre un temple anterior del segle XVII. El 1896 el van ocupar ermitans, els qui el van abandonar el 1991.

Per tornar baixarem per un camí cap a Vilafranca

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada