dimecres, 23 de març de 2022

ELS TRES MIL

 

03-04-2022 ELS TRES MIL

FITXA TÈCNICA 

Distància aproximada: uns 14km
Temps total: Unes 6h
Ruta circular: Si

Dificultat: 4 sobre 5 

Altitud mínima :  692

Altitud màxima : 1113

 

Itinerari:  Embassament de Cúber, Coll de L’Ofre, Coll den Poma, Puig de l’Ofre, Coll des Cards, Puig de Na Franquesa, Coll des Gats,  Puig de Sa Rateta, camí dels Navaters, embassament de Cúber.

Sa  Rateta(1113 m.), na Franquesa(1067 m.) i el Puig de l'Ofre(1090 m.),  una ruta clàssica de la serra de Tramuntana  que proporciona l’oportunitat  de gaudir d ‘unes vistes impressionants.
Partirem de l’embassament  de Cúber i acabarem en el mateix punt.

 

La ruta s'anomena així perquè corona tres cims pròxims entre si tots tres de més de mil metres d'alçada: el Puig de l'Ofre, amb els seus 1.093 metres, el de na Franquesa, de 1.067 metres, i el de sa Rateta, el més alt, amb 1.113 metres. El nom juga amb la semblança fonètica amb la paraula tres mil, que en muntanyisme fa referència a un cim de més de 3.000 metres: si se sumen les altures de l'Ofre, na Franquesa i sa Rateta sumen, efectivament, més de 3.000 metres. Tot i així, el desnivell acumulat no assoleix ni la meitat d'un tres mil.

 

La ruta sol començar a la Font des Noguer, creuar l'embassament de Cúber fins al Coll de l'Ofre, i des d'allà puja els tres puigs: primer l'Ofre, després na Franquesa i després sa Rateta. Des d'aquest darrer es baixa pel camí de nevaters cap a la canal que du a l'embassament de Cúber de nou.

 

Els noms d'aquests tres cims, com tots els topònims en general, han anat canviant al llarg del temps. Concretament, el darrer canvi en la toponímia d'aquestes muntanyes és molt recent,  es va produir a cavall del segle XIX i el XX. Resulta que el cim més alt del massís, sa Rateta, era un temps conegut com a sa (o na) Franquesa. En canvi, el seu cim veïnat, l’actualment conegut amb el nom de na Franquesa, rebia el nom de la possessió que es troba a la seva falda, Binimorat (puig de). Sa Rateta, el nom amb què es coneixien unes terres que creuava el camí de nevaters que ascendia al puig (segurament en origen era "sa Roteta", en referència a una rota que hi podia haver), va acabar per denominar tota la muntanya, i el seu antic nom va passar a denominar el cim veïnat, na Franquesa, l'antic Puig de Binimorat. El mateix Arxiduc encara coneixia els cims amb la nomenclatura antiga. Avui en dia, però, tothom que coneix els cims s'hi refereix amb els noms moderns, en part degut al fet que així consta en els mapes.

Informació extreta de Viquipèdia

  

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada